Priča o TribidraguTribidrag je stara i gotovo zaboravljena autohtona hrvatska vinska sorta koja posljednjih godina doživljava preporod zahvaljujući reputaciji Zinfandela, koji u Americi ima kultni status. Tamo je treća najrasprostranjenija vinska sorta koju proizvodi više od 250 vinara i buteljira u više od 4800 različitih etiketa.Amerikanci su Zinfandel smatrali svojom sortom i željeli su je kao takvu zaštititi 2001. godine. Slučaj je htio da je baš te godine DNK metodom dokazano kako je Zinfandel zapravo autohtona hrvatska sorta Tribidrag.Nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla najpopularnije američke sorte Zinfandel, prof. dr. Carole Meredith s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski Primitivo genetički istovjetan Zinfandelu te da je hrvatski Plavac mali genetički sličan Zinfandelu. Tada je znala da korijene Zinfandela treba tražiti u Dalmaciji.U isto vrijeme, prije ulaska Hrvatske u EU, i stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. E. Maletić i prof. dr. sc. I. Pejić,provode genetsku karakterizaciju hrvatskih autohtonih sorti.
Krajem 2001. godine, nakon obilaska starih dalmatinskih vinograda i prikupljenih više od 150 različitih uzoraka loze, američko-¬hrvatska ekipa znanstvenika pronalazi u Kaštelima Zinfandelu identičan genetski profil pod imenom Crljenak kaštelanski. Uskoro će se otkriti da pored imena Crljenak kaštelanski ova stara sorta ima još nekoliko drugih: Pribidrag u okolici Omiša, Kratošija u Crnoj Gori, te Tribidrag kao najstarije i najraširenije ime koje je za ovu, tada gospodarski vrlo važnu sortu u Dalmaciji, korišteno još u 15. stoljeću.Punih 40 godina nakon što je Miljenko Grgić u dolini Napa ugledao lozu koja mu se učinila vrlo poznatom, misterij je konačno riješen: Zinfandelovi korijeni nađeni su u Dalmaciji.


Međutim, krajem dvadesetog stoljeća sorta je bila gotovo izumrla te su pojedinačni trsovi pronađeni u Kaštelima i Omišu tek nakon duge i detaljne potrage. Genetičkim analizama utvrđeno je da je Tribidrag/Crljenak kaštelanski roditelj brojnim drugim dalmatinskim sortama, među kojima I danas najvažnijoj dalmatinskoj crnoj sorti, Plavcu malom, te da se pod imenom Primitivo uzgaja u Italiji , a pod imenom Zinfandel u Kaliforniji.U svojoj domovini Hrvatskoj sorta je dugo bila zapostavljena u proizvodnji, no činjenica da je nekad bila jedna od najvažnijih u sortimentu Dalmacije te da u Italiji i Kaliforniji daje izvrsna vina govori o njezinu velikom gospodarskom potencijalu. Posljednjih se desetak godina Tribidrag ponovno širi u Hrvatskoj i sada već zauzima značajne površine.
Maletic Meredith Pejic Kastela CK vnyd 2002-08-31-28

Edi Maletić, Carole Meredith, Ivan Pejić


 

Logika Jancis Robinson u odlučivanju da tribidrag bude nositelj sorte koja se gotovo u istim oblicima pojavljuje još i kao zinfandel, primitivo, kratošija, crljenak kaštelanski ili pribidrag vrlo je jednostavna. Pobijedilo je "pravo prvenstva" prema kojemu pobjeđuje ime koje je – najstarije! Dok se, primjerice, prva objava imena primitivo veže uz 1799. godinu, a zinfandela uz 1837. godinu, spomen tribidraga seže još u 15. stoljeće. Etimološki, ime tribidrag dolazi iz grčkog jezika i znači – rano dozrijevanje. Baš kao što je i talijanski naziv za tu sortu došao iz latinskog jezika (primativus) i znači isto – prva za dozrijevanje. Etimološko porijeklo naziva zinfandel nikada nije otkriveno i smatra se misterijom...

Željko Garmaz – Vinske priče